Posts filed under Drakpodden

Ellen och Isabel, två prao-elever från högstadiet!

Den här veckan har praoeleverna Ellen van der Kaaij och Isabel Norlander varit hos oss på Drakprojektet och spelat in detta poddavsnitt! Det handlar om psykisk ohälsa bland ungdomar, skolångest och den press man kan känna inför gymnasiet. Varsågoda!

Låt oss presentera; Melina Gustafsson!

40814240_963914153797056_7486863780660379648_n.jpg

I dagens avsnitt har Drakprojektet fått äran att samtala med Melina Gustafsson. Hon som inte vill veta av sitt gamla namn, hon som alltid vetat vem hon är egentligen, hon som nu lyser av mod, styrka och trygghet! Mannen, oviktigt att nämna vid namn, kom ut som kvinnan Melina. En människa som det nu sprakar och gnistrar om!

Avsnittet görs i samband med att PRIDE gör sitt intåg i Bollnäs, med start den 6 september, pågår fram till den 8 september. Så, vi ses där!

FOTNOT:

Melina vill förtydliga att den lag hon pratade om var lagen om hatbrott, men hon råkade säga att lagen handlade om diskriminering i avsnittet. HÄR kan ni läsa mer om det Melina syftade till. Rätt ska vara rätt! :-)

FAKTA (källa RFSL.se):

Transsexuell 
"Transsexuell, eller transsexualism, är en medicinsk diagnos som i Sverige idag är en förutsättning för att få tillgång till nytt juridiskt kön och underlivskirurgi.
En person kan bara få diagnosen transsexuell under eget medgivande. Utöver tillgång till underlivskirurgi och nytt juridiskt kön får personer tillgång till andra delar av den könsbekräftande vården så som exempelvis hormonbehandling, överkroppskirurgi och rösttträning. Denna process för att förändra kroppen brukar kallas transition.
Att vara transsexuell har inget med en persons sexuella läggning att göra. Som transsexuell kan en vara hetero, bi, pan, asexuell, homo eller något annat."

Läs mer om transsexualism HÄR!

Posted on September 3, 2018 and filed under Drakpodden.

Tanja Rosengren - gästredaktör

Vi i Drakprojektet har under hösten 2017 och första månaderna av 2018 låtit en gymnasiestudent från vård-och-omsorgsprogrammet på Torsberg vid namn Tanja Rosengren agera gästredaktör för Drakpodden.


Tanja ville göra sitt examensarbete i podd-form, därför ”lånade” vi ut vår projektpodd till henne att göra 5 avsnitt där hon delar med sig av sin egen berättelse som dotter till en alkoholist, hur hon har hanterat sin uppväxt och hur hon fick upp ögonen för att hon är medberoende, vilken hjälp hon har fått och vad som finns.


En väldigt modig ung kvinna, som har mycket viktigt att dela med sig av!

Vi kommer härmed att få lyssna till henne, 1 avsnitt i veckan under 5 veckor! Varsågoda!

 

Tanja Rosengren, 19 år

Tanja Rosengren, 19 år

Posted on March 5, 2018 and filed under Drakpodden.

Drakpodden avsnitt 4: "Kulturens primära styrka är inte underhållning!"

Nu finns Drakpoddens fjärde avsnitt ute - "Kulturens primära styrka är inte underhållning!". Passa på att lyssna på fantastiska dramapedagogen Mathias Berglund. Han berättar bl.a. om sitt tidigare arbete med barn och ungdomar på Drömmarnas hus på Rosengård i Malmö, och sitt nuvarande arbete på Kulturkommunikatörsutbildningen i Bollnäs.

Medmänsklighet, att bryta normer, nyfikenhet, mod, samarbete, upplevelse/påverkan, ständig utveckling och integration är några teman som tas upp.

Det blir också en djupdykning i arbetet med Drakprojektets pedagogiska metod. Och nånstans hörs en trombon!

Här kan du läsa mer om Kulturkommunikatörsutbildningen som omnämns i podden.

Länk till Drömmarnas hus i Malmö.