Fördjupning 4

I inspirationsmoment 4 har vi temat “frihet”. Frihet kan definieras på så många olika vis, och betyder olika saker för olika människor eftersom att vi alla har olika förutsättningar. I verken nedan ser vi exempel på vad frihet kan betyda.

TV

The End of the F ** king World

MV5BMzhhMTczMDQtNWE0Yy00OTJiLTlmYjgtNWU1MmVkYTVlYWVhXkEyXkFqcGdeQXVyNjEwNTM2Mzc@._V1_SY1000_CR0,0,675,1000_AL_.jpg

James, 17 år, är ganska säker på att han är en psykopat. I den här serien träffar han Alyssa och när dem märker att de båda vill göra sig fri från sina familjer, tar de en bil och bara kör.

 

 

Film

Flyga drake

flyga_drake_07.jpg

Två pojkar som bor i Afghanistan bildar en nära vänskap trots att de kommer från skilda världar. Den ena är från en välbärgad familj och den andres far är en betjänt. Temat frihet är väldigt starkt i den här rörande filmen.

Nyckeln till frihet

nyckeln_till_frihet_restaurerad.jpg

En banktjänsteman, Andy Dufresne, kommer till Shawshank-fängelset 1947, dömd till dubbel livstid för två brutala mord. Han upptäcker att när du blir dömd för hela livet, tas det verkligen ifrån dig inne i fängelset. Innanför murarna blir han god vän med fängelsets fixare, "Red"

 

Pojken i randig pyjamas

boyne-john-pojken-i-randig-pyjamas.jpg

I den här filmen får vi se mötet mellan två pojkar i Polen vid olika sidor av ett stängsel. Den ena är ute i den fria världen och den andre är jude som sitter i ett koncentrationsläger, Auschwitz.

Litteratur

Filmen "Pojken i randig pyjamas" är baserad på en novell skriven av John Boyne. Läs gärna den också.

9789171306357.jpg

Musik

Posted on May 29, 2018 .