Fördjupning 8

Nu har studiecirkeln gått mot sitt slut. Men det hä är bara början! Grattis till ditt stora kliv framåt du gjort tillsammans med oss och dina studiecirkel-kompisar. Nu ligger framtiden framför dina fötter och vi hoppas att du har fått ny luft under dina vingar. Vi bifogar här ännu mer pepp och inspirationsverk som kan hjälpa dig få ännu fler briljanta idéer.

TV

The Mindy Project

91Ogoa59CgL._RI_.jpg

I den här serien ser vi livsnjutande doktor, Mindy Lahiri, dela med sig av sitt fabulösa liv och positiva inställning även när andra tycker att hon är lite irriterande.

Broad City

I den här serien får vi följa två bästisar som är taggade på livet och gör det allra bästa av det tuffa livet i New York

 

Film

Wild

wild.jpg

I denna film får vi följa en kvinna som nyligen gått igenom en tragisk händelse och beslutar sig för att vandra över 1000 kilometer för att hantera det.

Berättelsen om Pi

small_original.jpg

Här möter vi 16-åriga Pi som efter ett skeppsbrott befinner sig som enda överlevande människa ombord på en livbåt mitt ute på Stilla Havet. Hans enda kompanjon är en tiger.

Musik

Posted on May 29, 2018 .

Fördjupning 7

Inspirationsmoment nummer 7 handlar om sysselsättning. Det finns så mycket vi kan göra med vår tid; här ger vi dig några verk där det visas spännande sysselsättningar, även om det inte alltid är så lätt.

Film

Skateistan

PHOTO_-_2009_-_FARANA_ALT2-0facef32.jpg

En dokumentär om skateboardåkande i Afghanistan. När sporten introducerades i Afghanistan 2007 sågs det inte som en sport, utan mer som lek, vilket möjliggjorde att även kvinnorna fick vara med som i vanliga fall inte utövar sport.

What's Love Got to Do with it

Whats_love_got_to_do_with_it_poster2.jpg

Denna film skildrar Tina Turners väg mot framgång som sångerska. I hennes väg finns många hinder och hon måste verkligen slå sig framåt.

TV

Glow

Screen_Shot_2017_08_11_at_09.58.34.0.png

Ett gäng kvinnor som aldrig tidigare aldrig förut brottats ska i denna serie träna till att se ut som professionella brottare i överdrivna kostymer. Tiden är satt under 80-talet då sådan brottning var en stor grej.

Dope

bg_own_it.jpg

Malcolm är en så kallad "geek" vars högsta önskan är att komma in på Harvard. Men han kommer från ett tufft område och dras med på ett rejält äventyr.

TV

Girl boss

girlboss.jpg

I den här TV-serien möter vi Sophia, en väldigt egen personlighet som inte riktigt "passar in". Ingen hade kunnat gissa att hon skulle bli egenföretagare.

Posted on May 29, 2018 .

Fördjupning 6

Inspirationsmoment 6 handlar om din relation till dig själv. Det är inte så lätt att älska sig själv alla gånger. I hopp om att du ska vara nöjd och trygg med dig själv har vi hittat de verk som kan uppmuntra dig till detta.

Film

Purpurfärgen

img_1697.jpg

Celie växer upp i den amerikanska svarta södern i början av 1900-talet. Hon utnyttjas sexuellt av sin far och blir tilldelad sin man Albert. Hennes nya hem blir inte mycket bättre men kvinnor i hennes omgivning lär henne att tro på sig själv.

How Stella Got Her Groove Back

 

MV5BMTIzOTI2MDQyMl5BMl5BanBnXkFtZTcwMDg4OTQyMQ@@._V1_.jpg
Posted on May 29, 2018 .

Fördjupning 5

Inspirationsmoment 5 handlar om Samhället. I vårt samhälle finns det massor av knasiga, jobbiga och rent ut sagt idiotiska ideal. Många av dessa bör brytas ner vilket inte är helt lätt. Därför vill vi belysa verk där vi får följa diverse människor kämpa hårt i kampen mot samhället.

Film

Kill Your Darlings

images.jpg

Tiden är satt på1940-talet och vi träffar poeten, Allen Ginsberg, när han börjar universitet och träffar en mycket kontroversiell och också väldigt tilldragande kille.

The Help

MV5BMTM5OTMyMjIxOV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzU4MjIwNQ@@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_.jpg

I den här filmen får vi höra rösterna från de annars inte ofta hörda afrikan-amerikanska hembiträdena. Tiden är 60-tal och platsen är Mississippi, USA.

TV

Master of None

master_of_none_cover__span.jpg

30-åriga skådespelaren Dev bor i New York och ifrågasätter många av de sociala problemen han upptäcker i sin vardag.

A Handmaid's Tale

hmt_03.jpg

I denna serie möter vi en fiktionell verklighet som utspelar sig i framtiden. Där har kvinnor inte längre några rättigheter och deras huvudsakliga uppgift är att föda barn. Huvudkaraktärens enda vapen mot det här hemska samhället är hennes klipska hjärna.

Denna serie må vara fiktionell, men alla händelser är baserade på saker som faktiskt har hänt, i nutid eller dåtid någonstans i världen.

Bild källa

Litteratur

The Handmaid's Tale är baserad på en roman skriven av Margaret Atwood. Läs gärna den innan.

screen-shot-2016-12-19-at-08-32-46.png

Bild källa

 

Musik

Marina and the Diamonds -  Savages

Posted on May 29, 2018 .

Fördjupning 3

I Inspirationsmoment 3 pratar vi om känslor. Det kan vara väldigt svårt att tala ut om sina känslor eller att ens kunna definiera sina egna känslor. Vi har valt ut verk som behandlar just känslor.

TV

Please Like Me

PleaseLikeMe_header.jpg

Huvudkaraktären Josh är inte jättebra på att handskas med sina känslor så det tar tid innan han gör slut med sin flickvän och inser att han egentligen är gay. Samtidigt måste han handskas med sin mammas psykiska ohälsa. 
Vi möter i den här serien flera andra karaktärer som inte mår så bra men som ändå har stunder av glädje.

 

Film

I rymden finns inga känslor

3115-quotw-kosmosie-nie-ma-uczucquot--sz.jpg

Filmen handlar om en 18-åriga Simon som har Asbergers syndrom. När Simon blir överväldigad av känslor gömmer han sig i sin rymdkapsel där han inte behöver tänka på jobbiga känslor eftersom att han inte kan hantera dem på något annat vis.

Insidan ut

insidan_ut-33313440-.jpg

En familjefilm som handlar om känslor, och hur vi faktiskt behöver känna alla känslor för att må bra, till och inte minst prata om dem.

Equilibrium

afdbb-equilibrium-2002-poster.jpg

I den här filmen får vi se hur en värld i framtiden utan känslor och utan kulturella uttryck skulle kunna se ut. I denna actionfilm ser vi betydelsen av dessa.

Musik

Litteratur

Posted on May 29, 2018 .

Fördjupning 4

I inspirationsmoment 4 har vi temat “frihet”. Frihet kan definieras på så många olika vis, och betyder olika saker för olika människor eftersom att vi alla har olika förutsättningar. I verken nedan ser vi exempel på vad frihet kan betyda.

TV

The End of the F ** king World

MV5BMzhhMTczMDQtNWE0Yy00OTJiLTlmYjgtNWU1MmVkYTVlYWVhXkEyXkFqcGdeQXVyNjEwNTM2Mzc@._V1_SY1000_CR0,0,675,1000_AL_.jpg

James, 17 år, är ganska säker på att han är en psykopat. I den här serien träffar han Alyssa och när dem märker att de båda vill göra sig fri från sina familjer, tar de en bil och bara kör.

 

 

Film

Flyga drake

flyga_drake_07.jpg

Två pojkar som bor i Afghanistan bildar en nära vänskap trots att de kommer från skilda världar. Den ena är från en välbärgad familj och den andres far är en betjänt. Temat frihet är väldigt starkt i den här rörande filmen.

Nyckeln till frihet

nyckeln_till_frihet_restaurerad.jpg

En banktjänsteman, Andy Dufresne, kommer till Shawshank-fängelset 1947, dömd till dubbel livstid för två brutala mord. Han upptäcker att när du blir dömd för hela livet, tas det verkligen ifrån dig inne i fängelset. Innanför murarna blir han god vän med fängelsets fixare, "Red"

 

Pojken i randig pyjamas

boyne-john-pojken-i-randig-pyjamas.jpg

I den här filmen får vi se mötet mellan två pojkar i Polen vid olika sidor av ett stängsel. Den ena är ute i den fria världen och den andre är jude som sitter i ett koncentrationsläger, Auschwitz.

Litteratur

Filmen "Pojken i randig pyjamas" är baserad på en novell skriven av John Boyne. Läs gärna den också.

9789171306357.jpg

Musik

Posted on May 29, 2018 .

Fördjupning 2

I Inspirationsmoment 2 handlar om familj. En familj kan se ut på så många olika vis, och behöver inte nödvändigtvis vara biologiskt släkt med dig. Här tipsar vi om verk där vi får en inblick i hur olika sorters familjer kan se ut och deras relationer till varandra.

TV

The Fosters

ABCF_TheFosters_Logo_Final-1.png

En föräldralös tonårstjej blir förflyttad till en familj som består av två mammor och en blandning av adoptivbarn, fosterbarn och biologiska barn. 

Rita

21260955.jpg

Rita är en ensamstående mamma som säger vad hon tycker och gör lite som hon vill. Det gör att hon inte är så populär bland de andra lärarna på skolan där hon jobbar.

 

Film

Mommy

mommy-2014-film-quad-poster.jpg

I den här filmen får vi följa en mamma som är änka och hennes son, Steve, som har ADHD med våldsamma tendenser. De formar båda en nära vänskap med deras granne som agerar lärare åt Steve.
 

Böcker

min_familj_3d.png.jpeg

Min familj av Anna-Clara Tidholm

Även om den här boken riktar sig till främst yngre barn så är det en tokfin och fin bok som beskriver hur olika familjekonstellationer kan se ut. Här finns även en pedagogisk fördjupning.

9789137152455.jpg

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Mattias Edvardsson har skrivit en oavlåtligt spännande roman som skildrar varje förälders mardröm. En helt vanlig familjhandlar om tre människor som tror sig känna varandra men lever i olika världar. Och den fina linjen mellan rätt och fel, lögn och sanning. Den har redan sålts till 29 länder.

Ardelius_Tjuren%20fran%20Solna.png

Tjuren från Solna av Gunnar Ardelius

Sebastian kämpar för att bli vuxen, för att hitta en vän, en lägenhet, pengar, någon att älska och en utbildning som leder till ett jobb. Han stretar för att komma bort från sin mamma. Utan att riktigt veta hur det har gått till har Sebastian inlett ett förhållande med mammas kollega Hanna. Han har sökt in till scenskolan där han träffar Jakob. Nu kanske allt kan bli bättre och livet äntligen kan börja? 

 

9789178130214_200x_jag-en_pocket.jpeg

Jag, En av David Levithan 

En, som huvudpersonen kallar sig, vaknar varje dag upp i en annan människas kropp. Kropparna är alla runt 16 år och tillhör vitt skilda människor. När En hamnar i Justins kropp blir En förälskad i Justins flickvän Rhiannon. Hur ska En kunna visa sina känslor då nästa dag kommer att spenderas i någon annans kropp?

 

Musik

Understand the things I say
Don't turn away from me
'Cause I spent half my life out there
You wouldn't disagree
D'you see me, d'you see
Do you like me, do you like me standing there
D'you notice, d'you know
Do you see me, do you see me
Does anyone care?
Unhappiness, where's when I was young
And we didn't give a damn
'Cause we were raised
To see life as a fun and take it if we can
My mother, my mother she'd hold me
Did she hold me, when I was out there
My father, my father, he liked me
Oh he liked me, does anyone care?
Understand what I've become
It wasn't my design
And people everywhere think
Something better than I am
But I miss you, I miss
'Cause I liked it, 'cause I liked it
When I was out there
D'you know this, d'you know
You did not find me, you did not find
Does anyone care?
Unhappiness was when I was young
And we didn't give a damn
'Cause we were raised
To see life as fun and take it if we can
My mother, my mother she'd hold me
Did she hold me, when I was out there
My father, my father, he liked me
Oh he liked me, does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?
Doo doo doo do, doo doo doo do
Doo doo doo do, doo doo doo do
Doo doo doo do, doo doo doo do
Doo doo doo do, doo doo doo do
Låtskrivare: Noel Anthony Hogan / Dolores Mary O'Riordan
Text till Ode To My Family © Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group
Uh, uh, some deep shit, uh, uh
Momma please stop crying, I can't stand the sound
Your pain is painful and its tearin' me down
I hear glasses breaking as I sit up in my bed
I told dad you didn't mean those nasty things you said
You fight about money, 'bout me and my brother
And this I come home to, this is my shelter
It ain't easy growing up in World War three
Never knowing what love could be, you'll see
I don't want love to destroy me like it has done my family
Can we work it out, can we be a family?
I promise I'll be better, Mommy I'll do anything
Can we work it out, can we be a family?
I promise I'll be better, daddy please don't leave
Daddy please stop yellin', I can't stand the sound
Make mama stop cryin', 'cause I need you around
My mama she loves you, no matter what she says, its true
I know that she hurts you, but remember I love you, too
I ran away today, ran from the noise, ran away
Don't wanna go back to that place, but don't have no choice, no way
It ain't easy growin' up in World War three
Never knowin' what love could be, well I've seen
I don't want love to destroy me like it did my family
Can we work it out, can we be a family?
I promise I'll be better, mommy I'll do anything
Can we work it out, can we be a family?
I promise I'll be better, daddy please don't leave
In our family portrait, we look pretty happy
Let's play pretend, let's act like it comes naturally
I don't wanna have to split the holidays
I don't want two addresses
I don't want a step-brother anyways
And I don't want my mom to have to change her last name
In our family portrait we look pretty happy
We look pretty normal, let's go back to that
In our family portrait we look pretty happy
Let's play pretend, act like it goes naturally
In our family portrait we look pretty happy
(Can we work it out, can we be a family?)
We look pretty normal, let's go back to that
(I promise I'll be better, mommy I'll do anything)
In our family portrait we look pretty happy
(Can we work it out, can we be a family?)
Let's play pretend act and like it comes so naturally
(I promise I'll be better, daddy please don't leave)
In our family portrait we look pretty happy
(Can we work it out, can we be a family?)
We look pretty normal, let's go back to that
(I promise I'll be better, daddy please don't leave)
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Turn around please
Remember that the night you left you took my shining star?
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Don't leave us here alone
Mum will be nicer
I'll be so much better, I'll tell my brother
Oh, I won't spill the milk at dinner
I'll be so much better, I'll do everything right
I'll be your little girl forever
I'll go to sleep at night

Låtskrivare: Alecia Moore / Alecia B Moore / Scott Storch / Scott Spencer Storch
Text till Family Portrait © Sony/ATV Music Publishing LLC, Reservoir Media Management Inc

Posted on May 29, 2018 .

Fördjupning 1

I Inspirationsmoment 1 träffar vi på Nino som är transperson. Det är så otroligt viktigt med norm-utvidgande representation i alla typer av media och kultur som vi tar till oss dagligen. Alltså när icke-cispersoner får synas, höras och vara delaktiga. Nedan här har vi tips på massor av verk där transsexualism tas upp på olika vis.

TV

Orange Is the New Black

 

Orange_is_the_new_Black.png

En tidigare aldrig fälld kvinna, Piper, hamnar i fängelse för ett gammalt brott hon begått .

I denna serie möter en även flera intressanta icke CIS-personer, så som karaktären "Sophia".

Sense 8

Sense8_logo.png

8 främlingar från olika länder mer olika bakgrunder finner sig själva ihopkopplade med varandra genom deras sinnen.

I den här serien har vi många norm-utvidgande karaktärer, varav en är en transsexuell kvinna vid namn "Naomi".

 

Film

The Danish Girl

 

danish_girl_ver2.jpg

I denna film som utspelar sig på 20-talet möter vi ett par där maken i paret kommer till insikt med sin sanna könsidentitet som kvinna.

Bild källa

Nånting måste gå sönder

334678.jpg

I denna film får vi följa en kärlekshistoria mellan Sebastian som har ett självskadebeteende och vill könskorrigera sig till kvinna och Andreas (Senare Ellie) som inte riktigt kan acceptera att han fallit för Ellie.

Musik

Drakpodden

HÄR kan du lyssna på ett avsnitt av Drakprojektets podcast, Drakpodden. I detta avsnitt möter vi Melina som nyligen kommit ut som transkvinna.

Länkar

Vad är trans? (ordlista)

Posted on February 27, 2018 .